Ratpenat rater mitjà

Myotis blythii Tomes, 1857
Vespertilionidae

Poc abundant

Altres noms
CatalàRatpenat rater mitjà
CastellàMurciélago ratonero mediano
AnglèsLesser mouse-eared bat
FancèsPetit murin
BascSaguzar arratoi-belarri ertain
GallecMorcego rateiro mediano

Descripció

Ratpenat de mida gran que mesura entre 54 a 76 mm de llarg (cap i cos), la cua mesura uns 59 mm i pot arribar a pesar entre 19 i 29.5 gr. Aquesta espècie presenta una coloració dorsal, normalment marró, que es diferencia de la part ventral essent groguenca, blanquinosa o grisenca. Alguns individus d'aquesta espècie presenten una taca blanca al front (entre les dues orelles). Les seves orelles són llargues (entre 21 i 24.4 mm) i presenten un tragus pàl·lid i puntegut. La seva envergadura alar és de 390 mm, els avantbraços mesuren entre 50.5 i 62.1 mm i les potes posteriors entre 11 i 15 mm. 

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

La seva distribució per Europa es concentra a les àrees Mediterrànies. Els seusb els seus límits de distribució es troben a la part nord de Suíssa, República Txeca, Eslovàquia i Ucraïna.


Hàbitat

Aquesta espècie és comú en zones obertes amb una vegetació baixa. Es pot trobar des del nivell del mar fins al 2100 m d'altitud i els seus habitats poden variar segons la latitud. A la part nord, aquests ratpenats es poden trobar en edificacions humanes mentre que a la part sud acostumen a viure en coves o en espais subterranis.


Alimentació

La dieta d'aquesta espècie inclou grills, saltamartins, típules, grills talp i escarabats. Depenen de les àrees de distribució la seva dieta pot variar, com en les àrees Mediterrànies on s'alimenten de pregadéus o erugues de papallones.


Cria

Els mascles d'aquesta espècie no acostumen a viure en colònies però poden formar petits grups propers a la colònia principal de maternitat. Les cries neixen a finals de maig fins a mitjans de juny. Normalment les femelles tenen una cria per any, i aquestes comencen a volar al cap de 5 o 6 setmanes de néixer.


Ecolocalització

Els seus crits d'ecolocalització són molt similars als del Myotis myotis presentant grans canvis en la freqüència entre 120 a 170 kHz fins als 26 o 29 kHz amb una duració entre 2 i 10 ms.


Migració

No acostumen a fer grans migracions, es consideren no-migradors o migradors ocasionals. Normalment els seus refugis d'hibernació i de maternitat son propers, a una distància de 15 km entre un i l'altre.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List, Myotis blythii està considerada com a Least Concern (no amenaçat). Aquesta espècie està protegida per lleis nacionals així com l'acord de Eurobats, la Convenció de Bern i la Directiva Europea d'habitats i espècies. La disminució de les seves poblacions ha estat remarcable en les últimes dècades en algunes localitats, però es considera estable com en el nord de la seva distribució; a Àsia o Turquia són abundants. Tot i així a Espanya i Portugal, aquesta espècie es considera rara i continua patint un decreixement de la seva població. La seva major problemàtica és la pèrdua de refugis.


Referències


Sonograma