Nòctul gegant

Nyctalus lasiopterus Schreber, 1780
Vespertilionidae

Escàs

Altres noms
CatalàNòctul gegant
CastellàNóctulo grande
AnglèsGreater noctule bat
FancèsGrande Noctule
BascGau-saguzar handiaren
GallecNóctulo grande

Descripció

Ratpenat de mida gran, un dels més grans d’Europa, amb una longitud total (cap i cos) d'entre 78 a 104 mm, un pes entre 35 i 60 g, i una cua que pot mesurar entre 55 i 66 mm. L'envergadura alar oscil·la entre 410 i 460 mm i l'avantbraç entre 60.5 a 70.5 mm. El pelatge d'aquesta espècie és uniforme, entre marró o vermellós la part dorsal i gris o blanquinosa la part ventral. Les orelles són curtes i arrodonides amb una longitud d'entre 21 i 26 mm i un tragus relativament gran amb forma de bolet. 

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).

Fotografies

Fotografies d'Oriol Massana Valeriano i Adrià López-Baucells (www.adriabaucells.com).

Distribució

La seva distribució inclou el centre i sud d'Europa, des de la Península Ibèrica fins als Balcans, el nord d'Àfrica, incloent Marroc, Líbia i probablement Algèria. Es pot trobar des de l'Àsia menor fins al Càucas, nord d'Iran, Kazakhstan i Rússia.


Hàbitat

És una espècie típica de boscos i de zones boscoses properes a rius. Necessita boscos madurs i vells per tal de trobar orificis, fissures i cavitats en arbres vells on poder formar les colònies de cria. Es pot trobar entre les 900 i 1600 m d'altitud.


Migració

Es considera una espècie migradora, sobretot les femelles ja que presenten migració estacional molt marcada.


Alimentació

La seva dieta està constituïda principalment per lepidòpters i coleòpters. Tot i així, rarament també s'alimenta de petits ocell, especialment en períodes de migració.


Cria

Les colònies de cria poden arribar a tenir 80 femelles. Cada femella pot tenir entre 1 o 2 cries a finals de maig o juny. Aquestes colònies es poden trobar tan en caixes refugi per ratpenats, en arbres vells com en construccions humanes.


Estatus

D'acord amb la "IUCN Red List", Nyctalus lasiopterus està classificat com a Vulnerable (Vulnerable). Aquesta espècie està protegida per lleis nacional a diversos països, com l'acord de Eurobats, el conveni de Berna i la Directiva Europea d'Hábitats i Espècies. Actualment s'assumeix que la població presenta un declivi en el nombre d'individus generalitzat degut principalment a la desforestació i especialment a la destrucció de boscos madurs i vells.


Ecolocalització

La seva ecolocalització es caracteritza per tenir dos tipus de crits amb freqüències una mica distants i alternats . La freqüència és modulada amb la part final constant. La freqüència de màxima energia (FME) dels seus crits oscil·la entre els 17 i els 19 kHz.


Sonograma