Nòctul gegant

Nyctalus lasiopterus Schreber, 1780
Vespertilionidae

Escàs

Altres noms
CatalàNòctul gegant
CastellàNóctulo grande
AnglèsGreater noctule bat
FancèsGrande Noctule
BascGau-saguzar handiaren
GallecNóctulo grande

Descripció

Ratpenat de mida gran, un dels més grans d’Europa, amb una longitud total (cap i cos) d'entre 78 a 104 mm, un pes entre 35 i 60 g, i una cua que pot mesurar entre 55 i 66 mm. L'envergadura alar oscil·la entre 410 i 460 mm i l'avantbraç entre 60.5 a 70.5 mm. El pelatge d'aquesta espècie és uniforme, entre marró o vermellós la part dorsal i gris o blanquinosa la part ventral. Les orelles són curtes i arrodonides amb una longitud d'entre 21 i 26 mm i un tragus relativament gran amb forma de bolet. 

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

La seva distribució inclou el centre i sud d'Europa, des de la Península Ibèrica fins als Balcans, el nord d'Àfrica, incloent Marroc, Líbia i probablement Algèria. Es pot trobar des de l'Àsia menor fins al Càucas, nord d'Iran, Kazakhstan i Rússia.


Hàbitat

És una espècie típica de boscos i de zones boscoses properes a rius. Necessita boscos madurs i vells per tal de trobar orificis, fissures i cavitats en arbres vells on poder formar les colònies de cria. Es pot trobar entre les 900 i 1600 m d'altitud.


Alimentació

La seva dieta està constituïda principalment per lepidòpters i coleòpters. Tot i així, rarament també s'alimenta de petits ocell, especialment en períodes de migració.


Cria

Les colònies de cria poden arribar a tenir 80 femelles. Cada femella pot tenir entre 1 o 2 cries a finals de maig o juny. Aquestes colònies es poden trobar tan en caixes refugi per ratpenats, en arbres vells com en construccions humanes.


Ecolocalització

La seva ecolocalització es caracteritza per tenir dos tipus de crits amb freqüències una mica distants i alternats . La freqüència és modulada amb la part final constant. La freqüència de màxima energia (FME) dels seus crits oscil·la entre els 17 i els 19 kHz.


Migració

Es considera una espècie migradora, sobretot les femelles ja que presenten migració estacional molt marcada.


Estatus

D'acord amb la "IUCN Red List", Nyctalus lasiopterus està classificat com a Vulnerable (Vulnerable). Aquesta espècie està protegida per lleis nacional a diversos països, com l'acord de Eurobats, el conveni de Berna i la Directiva Europea d'Hábitats i Espècies. Actualment s'assumeix que la població presenta un declivi en el nombre d'individus generalitzat degut principalment a la desforestació i especialment a la destrucció de boscos madurs i vells.


Referències


Sonograma