Pipistrel·la de vores clares

Pipistrellus kuhlii Kuhl, 1819
Vespertilionidae

Molt abundant

Altres noms
CatalàPipistrel·la de vores clares
CastellàMurciélago de borde claro
AnglèsKuhl's pipistrelle bat
FancèsPipistrelle de Kuhl
BascKuhl pipistrelo
GallecMorcego de breira branca

Descripció

Ratpenat de mida mitjana amb longitud total entre 40 i 50 mm (cap i cos), amb un pes que oscil·la entre els 5-10 g, i una cua que pot mesurar des dels 30 als 40 mm. L'envergadura alar oscil·la entre els 210 i els 230 mm, i l'avantbraç entre 30.3-37.4 mm.El pelatge d'aquesta espècie pot ser marró fosc o marró clar. El pelatge dorsal generalment és de color beix o groguenc-marró, mentre que el ventral acostuma a ser pàl·lid, blanquinós o groguenc. La membrana de les ales és de color fosc.  Les orelles mesuren uns 12-13 mm.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

En general la seva distribució inclou l'oest d'Ásia, Síria, Iraq, Iran, la Península d'Arábia, zones Mediterrànies al sud d'Europa, des de la Península Ibèrica fins al Caucas, Romania, Polònia, Anatolia, Paquistan, Turkmenistan, Kazakhstan, Índia, Afganistan, Ucraïna, l'est de Rússia i el nord d'África, des del Marroc fins a Egipte.


Hàbitat

Aquesta espècie presenta molta adaptabilitat i plasticitat d'hàbitats. Els hàbitats que pot ocupar inclouen boscos, deserts, zones urbanes, zones agrícoles o pastures així com molts altres hàbitats. L'espècie es molt comuna en zones agrícoles i urbanes. Normalment es pot trobar fins els 1000 m d'altitud, però es tenen registres fins els 2000 m.


Alimentació

La seva dieta està constituïda principalment per dípters, himenòpters i coleòpters. Normalment caça a l'aire i pot fer-ho tan en grups com solitàriament.


Cria

Les colònies de maternitat estan formades principalment per femelles i cries, i poden arribar a ser de fins a 200 individus. Les colònies normalment es troben en fissures d'edificis, arbres, caixes refugis i penya-segats. A mitjans de març es comencen a formar les colònies, que es mantenen estables fins l'agost. Les cries comencen a néixer a mitjans de juny i juliol.


Ecolocalització

La seva ecolocalització és la típica del gènere Pipistrellus amb crits compostos per una primera part molt modulada i una segona component del crit gairebé constant. En aquesta espècie però, la freqüència de màxima intensitat (FME) oscil·la entre 34 i 41 kHz amb una duració dels crits d'aproximadament 14 ms.


Migració

És considera una espècie no migradora, tot i que pot realitzar petites migracions des de les colònies de cria fins a les de hibernació.


Estatus

D'acord amb la "IUCN Red List", Pipistrellus kuhlii está classificada com a Least Concern (Sense preocupació). Aquesta espècie està protegida per lleis nacionals a diversos països, com l'acord d'Eurobats, el Conveni de Berna, i la Directa Europea d'Hàbitats i Espècies. L'espècie es comú a tota la seva distribució i a més, s'ha vist una expansió de les seves àrees de distribució durant les últimes dècades.


Referències


Sonograma