Orellut gris

Plecotus austriacus Fischer, 1829
Vespertilionidae

Abundant

Altres noms
CatalàOrellut gris
CastellàMurciélago orejudo gris
AnglèsGrey long-eared bat
Fancès-
BascBelarrihandi gris
GallecMorcego orelludo gris

Descripció

Ratpenat de mida mitjana. Musell relativament llarg amb antifaç fosc característic, que el diferencia clarament del Plecotus auritus. El pelatge, generalment gris fosc al dors, té coloracions blanquinoses a la part ventral. El tragus força fosc i llarg en comparació amb altres espècies. Longitud del peu fins a 8,5 mm i avantbraç entre 36 i 44 mm. Pot pesar entre 6 i 10 g.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

Espècie endèmica d'Europa molt comuna a les zones mediterrànies, tot i que també es pot torbar al centre d'Europa. La distribució limita al sud del Regne Unit, nord d'Alemania i Polònia, l'est d'Ucraïna, Bulgària i el nord de Grècia i Itàlia.


Hàbitat

Es troba entre el nivell del mar fins als 2000 m d'altitud, adaptada a una gran varietat d'hàbitats, des de camps, zones agrícoles, boscos i zones rocoses. Al centre d'Europa selecciona positivament hàbitats temperats prop de zones urbanes, mentre que el sud de la seva distribució es troba en ambients més naturalitzats com coves i fissures.


Alimentació

La dieta varia al llarg de les estacions, però està composta generalment per lepidòpters. També es pot alimentar de dípters, escarabats i típules.


Cria

Les colònies de cria estan formades per petits grups d'algunes desenes d'individus, normalment en edificis, o en formacions naturals com coves, per sota del 550 m. Les cries neixen a finals de juny i l'aparellament es dona entre maig i novembre.


Ecolocalització

Així com altres espècies del mateix gènere, gairebé sempre es troben dos harmònics evidents amb freqüències entre els 20 i 30 kHz i entre 40 i 70 kHz en el segon, els dos generalment febles i de poca intensitat.


Migració

Es considera sedentària tot i que realitza moviments curs entres els seus refugis de reproducció i d'hibernació.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List  es considera Least Concern (sense preocupació). Aquesta espècies està protegida per legislació nacional, l'acord d'Eurobats, la Convenció de Berna i la Directiva Europea d'Hàbitats i Espècies. És relativament comuna al llarg de la seva distribució especialment al Mediterrani, tot i que es poc abundant a les regions més orientals. Segons informació aportada en alguns informes la seva població ha disminuït a Àustria i Croàcia, segurament resultat de la pèrdua d'hàbitat i de la intensificació de l'agricultura.


Referències


Sonograma