Ratpenat de ferradura mediterrani

Rhinolophus euryale Blasius, 1853
Rhinolophidae

Escàs

Altres noms
CatalàRatpenat de ferradura mediterrani
CastellàMurciélago mediterráneo de herradura
AnglèsMediterranean horseshoe bat
Fancès-
BascFerra-saguzar mediterraneo
GallecMorcego mediterráneo de ferradura

Descripció

Ratpenat de mida mitjana amb longitud cap-cos entre 43 i 58 mm i cua entre 22 i 30 mm. La coloració de la part ventral és més clara que la dorsal, de color gris marró. Els juvenils tendeixen a tenir una coloració més pàl·lida que els adults. La fulla nasal és afilada i una mica corbada per la part superior. El ratpenat de ferradura mediterrani es diferencia de la resta de rinolòfids per la forma de la fulla nasal i la sella. Les membranes alars tenen un color gris marró. Les orelles, entre 17 i 24 mm de llarg, també són de color marró. L'avantbraç oscila entre 42 i 50 mm i pot pesar entre 14 i 18 g. 

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).

Fotografies

Fotografies d'Oriol Massana Valeriano i Adrià López-Baucells (www.adriabaucells.com).

Distribució

La distribució d'aquesta espècie inclou àrees del sud-est de la Península Ibèrica, el centre de França, el sud d'Itàlia, el sud de Eslovàquia, el nord-est de Romania, nord de Sèrbia, el nord-oest d'Àfrica (Marroc, Argèlia i Tunísia), i des del sud del Caucas fins el Turkmenistan.


Hàbitat

Es troba en hàbitats fins a 1360 m d'altitud principalment en valls de clima mediterrani amb boscos i matollars.


Migració

Es considera una espècie sedentària tot i que realitza moviments estacionals d'entre algunes desenes i centenars de quilòmetres entre els refugis d'estiu i d'hivern.


Alimentació

La dieta està formada per arnes i altres insectes, ocasionalment dels grups Brachycera, Neuroptera, Tipulidae i Hymenoptera.


Cria

Les colònies de maternitat poden reunir des d'algunes desenes d'individus fins a 1500 animals. Aquestes colonies es poden trobar en refugis subterranis naturals o artificials. Les cries neixen a finals de juny, normalment una per femella reproductiva, i els juvenils esdevenen independents al cap de 50 dies de vida.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List  es considera Near Threatened (quasi amenaçada). Aquesta espècies està protegida per legislació nacional, l'acord d'Eurobats, la Convenció de Berna i la Directiva Europea d'Hàbitats i Espècies. Aquesta espècie està amenaçada principalment per la pèrdua de l'hàbitat de caça i les molèsties en refugis.


Ecolocalització

Com en la resta de rinolòfids la ecolocalització està formada per crits de freqüència constant i una duració que varia entre 20 i 30 ms. Els crits presenten freqüències de màxima energia entre 102 i 108 kHz.


Sonograma