Ratpenat muntanyenc

Hypsugo savii Bonaparte, 1837
Vespertilionidae

Abundant

Altres noms
CatalàRatpenat muntanyenc
CastellàMurciélago montañero
AnglèsSavi's pipistrelle bat
FancèsPipistrelle de Savi
BascSavi saguzar
GallecMorcego do monte

Descripció

Ratpenat de mida relativament petita (de 40 a 54 mm de longitud cap-cos) i que pesa entre 5 i 9 grams. La longitud de la cua oscil·la entre 31 i 43 mm. H.savii te una coloració dorsal típicament marró amb les puntes dels pèls grogues o daurades amb el pelatge ventral grisenc o blanquinós. Les orelles són petites (aproximadament de 13 mm), similars a la majoria de les espècies de Pipistrellus. La pell i les membranes alars són negres o força fosques. La longitud del peu és de 8 mm i l'avantbraç entre 31 i 38 mm.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

Aquesta espècie es troba al llarg de tota la àrea mediterrània i al sud d'Europa. S'ha citat a Espanya, Suïssa, Bavaria, Eslovènia, Romania, República Txeca, Àustria, Sèrbia, i altres països circumdants. De totes maneres aquesta espècie també es troba al nord d'Àfrica i algunes illes com les Canàries, Sardenya, Sicília, Cap verd i l'est d'Àsia.


Hàbitat

Típic d'àrees muntanyoses tot i que molt adaptable a diferents ambients i hàbitats com herbassars, pastures, boscos i àrees urbanes, entre el nivell del mar i els 3000 m d'altitud.


Alimentació

La dieta d'Hypsugo savii es caracteritza per estar formada per diferents espècies de Lepidoptera, Hymenoptera i Diptera. 


Cria

Les colònies de maternitat les formen algunes desenes de femelles i juvenils en escletxes de roques i arbres així com també en edificacions i refugis artificials. Les cries neixen des de juny fins a finals de juliol; i precisament en aquesta espècie s'han trobat molts casos de femelles amb dues cries.


Ecolocalització

L'ecolocalització d'aquesta espècie es caracteritza per tenir freqüències al voltant de 30 a 35 kHz, una estructura típicament QCF i crits fins a 16 ms de durada.


Migració

Aquesta espècie sigui migratòria però no hi ha dades científiques que ho suportin.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List aquesta espècie es classifica com a Least Concern (no amenaçada). Està protegida per lleis nacionals en molts països de la seva distribució així com també per l'acord de Eurobats, l'acord de Berna i la directiva de la Unió Europea d'hàbitats i espècies. És comú al llarg de tota la seva distribució, tot i que en els seus límits orientals les poblacions semblen estar disminuint.


Referències


Sonograma