Ratpenat muntanyenc

Hypsugo savii Bonaparte, 1837
Vespertilionidae

Abundant

Altres noms
CatalàRatpenat muntanyenc
CastellàMurciélago montañero
AnglèsSavi's pipistrelle bat
FancèsPipistrelle de Savi
BascSavi saguzar
GallecMorcego do monte

Descripció

Ratpenat de mida relativament petita (longitud cap-cos 40-54 mm), amb avantbraç entre 31-38 mm, i que pesa entre 5 i 9 grams. La longitud de la cua oscil·la entre 31 i 43 mm. La coloració dorsal és típicament marró fosc amb les puntes dels pèls daurades amb el pelatge ventral grisenc o blanquinós, molt contrastat. Les orelles són petites (aproximadament 13 mm), similars a la majoria de les espècies de Pipistrellus. La pell i les membranes alars són negres o força fosques.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

Aquesta espècie es troba al llarg de tota l'àrea mediterrània i pel sud d'Europa. S'ha citat a Espanya, Suïssa, Bavaria, Eslovènia, Romania, República Txeca, Àustria, Sèrbia, i altres països circumdants. De totes maneres també es troba al nord d'Àfrica i algunes illes com les Canàries, Sardenya, Sicília, Cap verd i l'est d'Àsia.


Hàbitat

Típic d'àrees muntanyoses tot i que molt adaptable a diferents ambients i hàbitats com herbassars, pastures, boscos i àrees urbanes, entre el nivell del mar i els 3000 m d'altitud.


Alimentació

La dieta d'Hypsugo savii està formada generalment per diferents espècies de Lepidoptera, Hymenoptera i Diptera. 


Cria

Les colònies de maternitat les formen algunes desenes de femelles i juvenils en escletxes de roques i arbres així com també en edificacions i refugis artificials. Les cries neixen des de juny fins a finals de juliol. Precisament en aquesta espècie s'han trobat molts casos de femelles amb dues cries, situació generalment rar en la resta d'espècies de quiròpters. 


Ecolocalització

L'ecolocalització d'aquesta espècie es caracteritza per tenir freqüències de màxima energia (FME) al voltant de 30 a 35 kHz, una estructura típicament QCF i crits fins a 16 ms de durada (relativament llargs en comparació amb altres espècies similars).


Migració

Aquesta espècie actualment no es considera migratòria, i tot i que han sorgit hipòtesis que ho defensen, no hi ha dades científiques que ho suportin.


Estatus

D'acord amb la "IUCN Red List" aquesta espècie es classifica com a Least Concern (no amenaçada). Està protegida per lleis nacionals en molts països de la seva distribució així com també per l'acord d'Eurobats, l'acord de Berna i la directiva de la Unió Europea d'hàbitats i espècies. És comú al llarg de tota la seva distribució, tot i que en els seus límits orientals les poblacions semblen estar disminuint.


Referències


Sonograma