Ratpenat de cova

Miniopterus schreibersii Kuhl, 1819
Vespertilionidae

Poc abundant

Altres noms
CatalàRatpenat de cova
CastellàMurciélago de cueva
AnglèsBent-winged bat
Fancès-
BascSchreiber saguzar
GallecMorcego das covas

Descripció

Ratpenat mitja amb una llargada aproximada de 48 a 65 mm (cap i cos), la seva cua pot mesurar entre els 46 i 64 mm i pot arribar a pesar entre 9 i 16 gr. El pèl dorsal presenta un color gris mentre que la part ventral és més clara. Aquest ratpenat presenta un musell petit, orelles triangulars i petites (de 12 a 13.5 mm de llarg) amb un tragus petit. L'envergadura alar pot mesurar entre 305 i 350 mm amb uns avantbraços entre 43 i 48 mm.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

Aquest ratpenat té una amplia distribució mundial, i es troba ben distribuït a Catalunya, especialment a les àrees d’influència mediterrània. Les seves preferències, com el nom indica, estan estretament lligades als ambients cavernícoles amplis, fet que la fa especialment sensible a l’afluència de visitants a les coves. Es troba tot l’any en aquests ambients. Els seus límits de distribució inclouen el sud-est d'Europa, les illes Salomon, el nord d'Àfrica, inclòs Marroc, Argèlia, Tunísia, el nord de Líban, l'est de Guinea, Sierra Leona, Nigèria i Camerun, Filipines i el nord-est i est d'Austràlia.


Hàbitat

L'habitat d'aquesta espècie pot ser molt variable, observant-se tant en espais oberts com en zones urbanes. Es caracteritza per ser una espècie comú en coves i mines. El límit del seu habitat es troba als 1400 m d'altitud.


Alimentació

La seva dieta està composta principalment per lepidòpters nocturns (arnes) i mosques.


Cria

Les colònies de maternitat es formen a partir de l'abril i poder arribar a ser nombroses, de centenars a milers de individus. Les colònies estan formades principalment per les femelles i les seves cries que neixen a mitjans de juny a juliol.


Ecolocalització

Els crits de la seva ecolocalització presenta una part modulada amb un component quasi-constant (FM/QCF). Els crits presenten sempre una freqüència de màxima intensitat al voltant dels 50-56 kHz.


Migració

Es considera una espècie migradora, ja que migra des dels refugis d'hibernació fins els de cria.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List, Miniopters schreibersii està catalogat com Near Threatened (quasi amenaçat), i en el Libro Rojo de España (2006) com a VU A2ac (vulnerable amb una reducció de la seva població durant els 10 últims anys del 30%). La espècie està protegida en diferents països per legislacions nacionals com l'Acord de Eurobats, la Convenció de Berne i per la Directiva habitats i espècies. La seva major problemàtica és la manca de refugis per l'afluència del turisme de coves, i tot i que s'hagin aplicat algunes mesures de conservació, la seva població continua disminuint. Per altra banda, a Turquia i als Balcans, és una espècie molt abundant.


Referències


Sonograma