Ratpenat gris itàlic

Myotis crypticus Juste et al. 2017
Vespertilionidae

Poc abundant

Altres noms
CatalàRatpenat gris itàlic
CastellàMurciélago ratonero gris itálico
AnglèsCryptic myotis
Fancès-
Basc-
Gallec-

Descripció

Ratpenat de mida mitjana d'uns 40 a 50 mm de llarg (cap i cos) amb un pes d'entre 5 i 12 g, i una cua que mesura aproximadament de 32 a 46 mm. El pelatge dorsal d'aquesta espècie és de color marró i gris mentre que la part ventral és més clara, grisa o blanquinosa. Les orelles són allargades (14.1-17.1 mm) amb un tragus típicament allargat i acabat en punta. La cara és rosàcia amb un musell allargat. L'avantbraç oscil·la entre 36.3 i 42 mm. Es diferencia de Myotis escalerai ja que, a diferència del primer, presenta un serrell de pèls curts i rígids a la vora de la membrana de la cua (uropatagi) i la inserció de l'ala al peu és directament a la base del dit.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

Aquesta espècie s'ha descrit molt recentment a Europa, i té una distribució limitada al nord d'Espanya, sud de França, Itàlia i el sud-est d'Àustria.


Hàbitat

L'ocupació i l'hàbitat d'aquesta espècie no es coneix amb seguretat però les dades que s'han obtingut fins ara demostren que és freqüent zones muntanyoses, possiblement lligat a zones forestals. Es pot trobar fins als 2000 m d'altitud.


Alimentació

Degut el poc coneixement d'aquesta espècie, la informació sobre la dieta és molt limitada. Tot i així, els estudis sobre el seu comportament, han deixat entreveure que possiblement s'alimenta d'invertebrats no voladors com aranyes i orugues.


Cria

El coneixement de la reproducció d'aquesta espècie és molt limitat però de moment s'han trobat colònies de cries de desenes d'individus en edificis abandonats o en fissures d'arbres morts.


Ecolocalització

La informació sobre la seva ecolocalització encara és  poc coneguda. Tot i així se sap que els seus crits són típics del gènere Myotis amb una freqüència de màxima intensitat (FME) al voltant dels 50 kHZ.


Migració

Els moviments migratoris d'aquesta espècie es desconeixen degut a la seva recent descripció com a espècie.


Estatus

Aquesta espècie no està inclosa a la "IUCN Red List" ja que es tracta d'una espècie de recent descripció.


Referències


Sonograma