Ratpenat dels graners anatoli

Eptesicus anatolicus (Felten, 1971)
Vespertilionidae

Preocupació menor

Altres noms
CatalàRatpenat dels graners anatoli
CastellàMurciélago hortelano anatólico
AnglèsAnatolian serotine bat
FancèsSérotine d'Anatolie
BascSerotino anatoliar
GallecMorcego das hortas da Anatolia

Descripció

Un petit ratpenat dels graners, presenta una longitud d'avantbraç entre 43 i 52 mm i un pes entre 14 i 21 g. Té la cara, orelles i membranes alares de color negre, molt contrastades amb el pelatge dorsal més pàl·lid, de color sorrenc a ros blanc, i el pelatge ventral blanquinós. Els pèls dorsals són bicolors amb una base marró i puntes rosses. Els individus joves són més foscos i de color grisós amb menys contrast entre les parts dorsal i ventral.

Més petit que el ratpenat dels graners (Eptesicus serotinus) i amb pèls més curts i sedosos. El pelatge també és més clar i les àrees de la pell molt més fosques que les del ratpenat dels graners i el ratpenat dels graners meridional (Eptesicus isabellinus). També es pot diferenciar per característiques del penis.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).

Distribució

Distribuït a Anatòlia, al llarg de la costa des del mig de la costa de l'Egeu fins a Xipre i Síria i Líban, arribant a l'oest de l'Iran oriental. A Europa, només es troba a l'illa de Rodes, però es creu que potser es troba a altres illes de la costa turca.


Refugis i cicle vital

Les colònies de cria amb juvenils voladors a Turquia estan formades per femelles individuals i els seus joves, o petits grups d'un màxim de 11 animals. Encara no es coneixen colònies més grans. Els refugis es troben en escletxes de parets en ruïnes antigues, sota ponts i en esquerdes de construccions.


Hàbitat i alimentació

A Rodes, les zones de cacera es troben en àrees costaneres amb vegetació dispersa o amb garriga mediterrània creixent i als cursos secs dels rius. Absent a les zones forestals i de muntanya de l'illa. A Turquia, es troba en hàbitats semblants al llarg de la costa, a baixes altituds i fins a 50 km a l'interior de les valls dels rius.

Probablement té una dieta similar a altres espècies de ratpenats dels graners, caçant himenòpters com formigues, vespes, així com papallones, escarabats i altres insectes voladors. Les femelles adultes s'alimenten principalment de coleòpters (família Carabidae). Caça en àrees obertes, però també al voltant de fanals i àrees semiobertes al voltant de penya-segats i vegetació. Les ales són més estretes que en altres ratpenats dels graners, amb un vol més ràpid, més semblant a les espècies de Nyctalus.


Ecolocalització

Similar a altres espècies de ratpenats dels graners, presenta crits quasi constants (QCF) amb una porció inicial de FM reduïda, i una freqüència final de 28 kHz i una durada de 14 ms. L'estructura del crit és similar a la del ratpenat dels graners septentrional (Eptesicus nilsonii) i, per tant, té una freqüència lleugerament més alta que altres espècies de ratpenats dels graners simpàtriques. Està inclòs en el grup fònic Eptesicus/Nyctalus/Vespertilio.


Estatus

Segons la Llista Vermella de la UICN, aquesta espècie es considera de "Preocupació menor" amb una tendència poblacional estable. Aquests ratpenats estan protegits per lleis nacionals en molts països, pel "Eurobats Agreement", la "Convenció de Berna" i la "Directiva de la UE sobre Hàbitats i Espècies". Es pensa que la degradació dels boscos, els incendis forestals i els canvis en el paisatge són les principals causes de la seva disminució. Tot i que l'ús de plaguicides i les pertorbacions dels refugis poden afectar negativament les seves poblacions, no es creu que estiguin causant una disminució significativa de la població a nivell mundial.