Ratpenat gris itàlic

Myotis crypticus Juste et al. 2017
Vespertilionidae

Poc abundant

Altres noms
CatalàRatpenat gris itàlic
CastellàMurciélago ratonero gris itálico
AnglèsCryptic myotis
Fancès-
Basc-
Gallec-

Descripció

Ratpenat de mida mitjana d'uns 40 a 50 mm de llarg (cap i cos) amb un pes d'entre 5 i 12 g, i una cua que mesura aproximadament de 32 a 46 mm. El pelatge dorsal d'aquesta espècie és de color marró i gris mentre que la part ventral és més clara, grisa o blanquinosa. Les orelles són allargades (14.1-17.1 mm) amb un tragus típicament allargat i acabat en punta. La cara és rosàcia amb un musell allargat. L'avantbraç oscil·la entre 36.3 i 42 mm. Es diferencia de Myotis escalerai ja que, a diferència del primer, presenta un serrell de pèls curts i rígids a la vora de la membrana de la cua (uropatagi) i la inserció de l'ala al peu és directament a la base del dit.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).

Fotografies

Fotografies d'Oriol Massana Valeriano i Adrià López-Baucells (www.adriabaucells.com).

Distribució

Aquesta espècie s'ha descrit molt recentment a Europa, i té una distribució limitada al nord d'Espanya, sud de França, Itàlia i el sud-est d'Àustria.


Hàbitat

L'ocupació i l'hàbitat d'aquesta espècie no es coneix amb seguretat però les dades que s'han obtingut fins ara demostren que és freqüent zones muntanyoses, possiblement lligat a zones forestals. Es pot trobar fins als 2000 m d'altitud.


Migració

Els moviments migratoris d'aquesta espècie es desconeixen degut a la seva recent descripció com a espècie.


Alimentació

Degut el poc coneixement d'aquesta espècie, la informació sobre la dieta és molt limitada. Tot i així, els estudis sobre el seu comportament, han deixat entreveure que possiblement s'alimenta d'invertebrats no voladors com aranyes i orugues.


Cria

El coneixement de la reproducció d'aquesta espècie és molt limitat però de moment s'han trobat colònies de cries de desenes d'individus en edificis abandonats o en fissures d'arbres morts.


Estatus

Aquesta espècie no està inclosa a la "IUCN Red List" ja que es tracta d'una espècie de recent descripció.


Ecolocalització

La informació sobre la seva ecolocalització encara és  poc coneguda. Tot i així se sap que els seus crits són típics del gènere Myotis amb una freqüència de màxima intensitat (FME) al voltant dels 50 kHZ.


Sonograma