Grup de Seguiment del Nathusii

Aquest grup té com a objectiu definir les rutes migratòries i les zones d'hibernada i cria de la misteriosa pipistrel·la de Nathusius.

La pipistrel·la de Nathusius (Pipistrellus nathusii) és una de les espècies més rares i poc conegudes de Catalunya i, segurament, la més amenaçada pel desenvolupament de nous parcs eòlics. A més, es tracta d'una espècie que acústicament es confon amb el ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii) i d'aquí que no es pugui detectar fàcilment.

La pipistrel·la de Nathusius és el ratpenat migrador que presenta el rècord de distància recorreguda registrat fins a dia d'avui (més de 2.400 km). A Catalunya la única població resident coneguda es troba als aiguamolls del Delta de l’Ebre. Aquests són utilitzats durant la seva migració com a zones de descans i per passar l’hivern. Tot i així, desconeixem completament la seva ruta migratòria i presència (o no) en altres zones humides de Catalunya. 

El projecte “On és el Nathusii?” busca obtenir dades d'una de les espècies més rares i desconocidas de Catalunya. Al tractar-se d'una espècie poc freqüent, es focalitza l'esforç de mostreig durant l'època de migració (primavera i tardor) en zones potencials i que poden ser prioritàries com a llocs de descans en el seu viatge fins al Delta de l'Ebre.





Instruccions

Aquest seguiment es dur a terme durant l'època de migració (tardor), d'agost a novembre, durant la qual es realitzen un total de 8 censos repartits cada 15 dies:

  • 1r cens: 1 al 15 d'agost
  • 2n cens: 16 al 31 d'agost
  • 3r cens: 1 al 15 de setembre
  • 4t cens: 16 al 30 de setembre
  • 5è cens: 1 al 15 d'octubre
  • 6è cens: 16 al 31 d'octubre
  • 7è cens: 1 al 15 de novembre
  • 8è cens: 16 al 30 de novembre

El cens consta d'un transsecte de 2km de llarg (circular o no) en ambients riparis (aiguamolls o rius) i, si pot ser, amb estructures verticals com ponts, arbres vells o edificis, que puguin servir de refugi d'aparellament. El cens comença 1 hora després de la posta de sol i té una durada aproximada de 2 hores. Es realitza el transsecte a un pas tranquil utilitzant un detector d'ultrasons de mà (proporcionat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers) per gravar i visualitzar els crits socials que emeten els mascles per atreure les femelles. Per cada crit social detectat, s'anota la data, hora i localització i s'entra com una Observació puntual, tot adjuntant l'arxiu de so registrat.

Com configurar el detector d'ultrasons i pujar les dades

Si voleu participar, contacteu-nos a info@ratpenats.org