Nòctul gros

Nyctalus noctula Schreber, 1774
Vespertilionidae

Escàs

Altres noms
CatalàNòctul gros
CastellàNóctulo mediano
AnglèsNoctule bat
FancèsNoctule commune
BascGau-saguzar arrunt
GallecMorcego ruivo

Descripció

Ratpenat de mida gran amb longitud total (cap i cos) entre 60 i 84.8 mm de llarg, avantbraç entre 46 i 58 mm, envergadura alar entre els 320 i els 440 mm, amb un pes que oscil·la entre 21 i 30 g, i una cua que pot mesurar entre 40 i 60.5 mm. El pelatge és de tonalitats daurades marronoses, mentre que el musell, les orelles i les ales són marró fosc. Les orelles són arrodonides, entre 15 i 21.1 mm de llarg, amb un tragus arrodonit en forma de bolet, i un musell curt.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

Es troba generalment a Europa  ja que la seva presència al nord d'África encara no és del tot clara. La seva distribució inclou des del sud-est d'Escandinàvia fins als Urals i Càucas. També es pot trobar a Oman, des de Turquia fins a Israel, a l'est de Turkmenistan, l'est de Kazakhstan, Uzbekistan, Kirguizistan, Tadjikistan i al sud-est de Sibèria.


Hàbitat

Els hàbitats típics d'aquesta espècie són boscos, aiguamolls i zones obertes com pastures. Normalment utilitzen forats dels arbres per refugiar-se així com infraestructures humanes com a refugis o per hibernar. Es pot trobar des del nivell del mar fins als 2000 m d'altitud.


Alimentació

La dieta d'aquesta espècie esta formada per grans arnes (lepidòpters nocturns), escarabats i mosques.


Cria

Les colònies de cria acostumen a estar formades per 20-50 femelles i normalment es localitzen en fissures de roques, coves i rarament en estructures humanes. Les cries neixen a mitjans de juny i juliol. Els juvenils normalment són independents després de 3 o 4 setmanes.


Ecolocalització

Aquesta espècie presenta dos tipus diferents de ecolocalització depenent de la zona de caça a on s'està alimentant. La primera tipologia de crit l'utilitza per caçar en boscos de baixa altitud. Utilitza crits modulats amb freqüències entre 24 i 45 kHz. L'altra tipologia de crit l'utilitza per caçar en zones obertes (per exemple per sobre dels arbres), i també és modulat, però amb freqüències entre 19 i 25 kHz.


Migració

Es tracta d'una espècie migradora de llarga distància ja que realitza grans moviments des dels refugis de cria als refugis d'hivernada. Poden arribar a realitzar migracions de més de 1000 km i, a vegades, se'ls pot veure migrant durant el dia juntament amb orenetes i falciots.


Estatus

D'acord amb la "IUCN Red List", Nyctalus noctula està classificada com a Least Concern (sense preocupació). Aquesta espècie està protegida per diverses lleis nacionals, com l'acord de Eurobats, el Conveni de Berna i la Directiva Europea d'Hàbitats i Espècies. La principal amenaça que presenten les seves poblacions és la disminució d'arbres per refugiar-se. 


Referències


Sonograma