Pipistrel·la dels Nathusius

Pipistrellus nathusii Keyserling et Blasius, 1839
Vespertilionidae

Escàs

Altres noms
CatalàPipistrel·la dels Nathusius
CastellàMurciélago de Nathusius
AnglèsNathusius' pipistrelle bat
FancèsPipistrelle de Nathusius
BascNathusius pipistrelo
Gallec-

Descripció

Ratpenat de mida mitjana entre 44 i 50 mm de llarg (cap i cos), amb un pes entre 6 i 15.5 g i una cua que mesura entre 30 i 40 mm. El pelatge és diferent segons la estació de l'any, essent a l'hivern més fosc o gris marró i a l'estiu és més vermellós. La part ventral acostuma a ser més clara i la dorsal més marró. Presenta un musell curt i una cara marró fosc. Les orelles són petites, triangulars amb un tragus corbat i poden mesurar entre 10.5 i 16 mm. El patró de la venació alar és una de les seves característiques principals per la identificació de l'espècie. L'envergadura alar és de 230 a 250 mm amb uns avantbraços que van dels 32.2 als 37.1 mm.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

La seva distribució engloba tot Europa, des de les zones Mediterrànies fins a Rússia i Escòcia, Turquia, el Càucas i l'oest d'Àsia. Aquesta espècie es pot trobar a illes Mediterrànies com Creta i Mallorca. Des de fa unes dècades, aquesta espècie s'ha establert a noves àrees com Països Baixos, Bretanya, Suïssa, Itàlia i  Espanya.


Hàbitat

Dins la seva distribució, aquesta espècie es troba des del nivell del mar fins els 2200 metres. Pot adaptar-se a diferents ambients i pot trobar-se tan en boscos com en zones obertes. Tot i així, presenta una tendència cap a zones amb aigua. Els refugis són molt variables i es poden trobar en estructures humanes, fissures en roques o en caixes refugi per ratpenats i ocells.


Alimentació

La seva dieta està basada en dípters i lepidòpters, generalment mosca negre, mosquits i típules.


Cria

Les colònies de maternitat es troben principalment a l'est d'Alemanya, països Baltics, Bielorússia, Ucraïna, Rússia i Regne Unit. Aquestes poden estar formades per poc individus fins a pocs centenars. Generalment es formen en fissures d'arbres, caixes de ratpenats o estructures humanes. Normalment les femelles tenen bessons i esdevenen independents a finals de juliol.


Ecolocalització

La seva ecolocalització és modulada amb una part de freqüència constant. Presenten una freqüència de màxima intensitat (FMAX) entre els 38 i 43 kHz i la duració dels crits pot ser de 12 ms.


Migració

És una espècie migradora de llarga distància. Presenta el rècord migratori amb 1952 Km. Es reprodueixen al nord-est d'Europa a l'estiu i a l'hivern migren fins al sud-est d'Europa per hibernar.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List, Pipistrellus nahtusii està classificada com a Least Concern (Sense preocupació). Aquesta espècie està protegida per diverses lleis nacionals en diversos països, com l'acord de Eruobats, el Conveni de Berna i la Directiva Europea d'Hàbitats i Espècies. No és una espècie gaire abundant, tot i que presenta una àmplia distribució. La alteració de l'ambient pot afectar la seva migració i el canvi climàtic pot provocar canvis en la distribució de l'espècie.


Referències


Sonograma