Nòctul de les Açores

Nyctalus azoreum (Thomas, 1901)
Vespertilionidae

Vulnerable

Altres noms
CatalàNòctul de les Açores
CastellàNóctulo de Azores
AnglèsAzores noctule
FancèsNoctule des Açores
BascGau-saguzar azoretar
GallecNóctulo das Azores

Descripció

Amb una aparença similar al nòctul petit (Nyctalus leisleri), el nòctul dels Açores és més petit i de coloració més fosca. L'avantbraç del nòctul dels Açores mesura entre 35 i 40 mm de longitud i el pes oscil·la entre els 13 i 14,2 g, sense solapar-se amb les mides més grans del nòctul petit.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).

Distribució

El nòctul dels Açores és endèmic d'aquest arxipèlag, trobant-se a les illes de Faial, Pico, San Jorge, Graciosa, Terceira, São Miguel i Santa Maria. No s'ha trobat ni a Flores ni a Corvo, les illes més aïllades dels Açores.


Refugis i cicle vital

La majoria de les colònies de cria es troben en cavitats d'arbres, edificis i esquerdes de roques i consisteixen exclusivament de femelles, amb els mascles sent solitaris. Aquestes colònies de maternitat es formen a l'abril i poden durar fins a setembre-octubre. La majoria de cadells neixen entre juny i juliol.

No es coneixen moviments migratoris i els estudis genètics semblen indicar que els moviments entre illes estan restringits.


Hàbitat i alimentació

Aquesta espècie prefereix espais naturals per caçar i refugiar-se, tot i que l'expansió urbanística ha fet que sigui comú observar-lo caçant al voltant de llums artificials i refugiant-se en esquerdes i cavitats d'edificis. Es pot trobar des del nivell del mar fins als 600 m d'altitud.

Aquest ratpenat és insectívor, tot i que falta informació detallada al respecte. Caça en espais oberts en pràcticament tots els hàbitats disponibles, sovint en marges de boscos, parcs, zones agrícoles i urbanes. Sol caçar a uns 25 metres d'altura, tot i que també més baix. És comú observar aquesta espècie caçant a plena llum del dia, sobretot a la tarda. Es creu que això pot deure's a l'absència d'aus depredadores a les illes. Durant el dia sol caçar més en zones d'interior que prop de la costa.


Ecolocalització

Els crits d'ecolocalització són típics del gènere Nyctalus, tot i que solen estar a una freqüència més alta que els del nòctul petit, al voltant dels 27-33 kHz. Els crits són de freqüència quasi constant (QCF), amb una duració de fins a 17 ms. Els pulsos solen estar més modulats que en altres nòctuls. Com que no es troba en simpatria amb cap espècie amb ecolocalització similar, és fàcilment identificable amb acústica.


Estatus

D'acord amb la Llista Vermella de la UICN, l'espècie és considerada Vulnerable, amb una tendència poblacional negativa. L'espècie està protegida en diversos països per legislacions nacionals dirigides per l'Acord Eurobats, el Conveni de Berna i la Directiva Europea d'Hàbitats i Espècies. La població d'aquesta espècie s'estima entre 2.000 i 5.000 individus, tot i que algunes subpoblacions tenen menys de 1.000 individus. Tot i que no es sap amb certesa, es creu que la població de nòctuls de les Açores està disminuint a causa de la destrucció de colònies, la pèrdua d'hàbitats de caça i la introducció d'espècies exòtiques de plantes i animals.