Pipistrel·la de Hanak

Pipistrellus hanaki (Hulva & Benda, 2004)
Vespertilionidae

Vulnerable

Altres noms
CatalàPipistrel·la de Hanak
CastellàMurciélago de Hanak
AnglèsHanak's pipistrelle
FancèsPipistrelle de Libye
BascHanak pipistrelo
GallecMorcego de Hanak

Descripció

L'espècie de ratpenat més petita d'Europa, amb una longitud d'avantbraç de 26,9 a 31,1 mm i un pes de 3,5 a 4,9 g. Pelatge uniformement marró fosc, amb els mascles adults que tenen pèls més clars al cap i més brillants darrere les orelles.

Les cel·les de les ales són iguals que les de la pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus) i el penis té un color similar. Això permet distingir-lo de la pipistrel·la de vores clares (Pipistrellus kuhlii) i la pipistrel·la de Nathusius (Pipistrellus nathusii) que hi viuen en simpatria. Les poblacions de Creta podrien representar una espècie diferent.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).

Distribució

Només es troba a la Cirenaica, a l'est de Líbia, i a Creta.


Refugis i cicle vital

Les femelles es refugien principalment en arbres (oliveres i alzines), però també en edificis. Les colònies de cria conegudes són petites, des d'un sol individu fins a un màxim de 20 animals. Els mascles són solitaris i es troben en alzines i també en esquerdes de roques. Aquests amagatalls es canvien amb freqüència. Les femelles es troben a una altitud més baixa que els mascles. A principis de juny, neixen un o dos cadells.


Hàbitat i alimentació

Es troba a boscos de fulla caduca mediterrànies i boscos mediterranis. A Creta es troba en tota la gamma d'hàbitats fins als 1.000 metres d'altitud, preferentment en hàbitats de boscos amb vells arbres de roure i boscos de baixa altitud.

Vol de caça molt àgil, principalment a les copes dels arbres de roure, però també en horts abandonats i oliverars envellits. També utilitza els marges dels assentaments i els fanals dels carrers. Les àrees de caça poden ser visitades fins a més de 3 km del refugi.


Ecolocalització

Crits d'ecolocalització molt similars a les de la pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus) amb freqüències de màxima energia de 43,6 a 55,2 kHz, amb freqüències més altes relacionades amb crits modulats curts a prop de la vegetació, mentre que els crits més baixos, de fins a 10 ms de durada, es produeixen en àrees obertes.


Estatus

Segons la Llista Vermella de la UICN, aquesta espècie es considera Vulnerable amb una tendència poblacional a la baixa. Aquests ratpenats estan protegits per lleis nacionals en molts països mitjançant l'Acord Eurobats, el Conveni de Berna i la Directiva de la UE sobre Hàbitats i Espècies. La distribució limitada de l'espècie pot ser la seva principal amenaça. També està amenaçada per pràctiques forestals intensives, l'extracció en boscos antics de roure, grans incendis forestals i l'ús de pesticides.