Ratpenat d'orelles dentades

Myotis emarginatus Geoffroy, 1806
Vespertilionidae

Poc abundant

Altres noms
CatalàRatpenat d'orelles dentades
CastellàMurciélago ratonero pardo
AnglèsGeoffroy's bat
FancèsMurin à oreilles échancrées
BascGeoffroy saguzar
GallecMorcego de orellas fenidas

Descripció

Ratpenat de mida mitjana entre 41 a 54 mm de llarg (cap i cos), amb una cua de 38 a 46 mm i un pes que oscil·la entre 5.5 i 15.5 gr. El color del dors es diferencia clarament del ventre. El pèl dorsal pot variar de marró a vermellós, mentre que la part ventral és groguenca o blanquinosa. Els juvenils presenten unes coloracions més fosques que els adults. Les orelles i la cara tenen el mateix olor, essent marró o marró clar. Les orelles son allargades (entre 15 i 17 mm), el tragus és recte i fi, i les membranes de les ales de color marró. L'envergadura alar és de 220 a 250 mm, els avantbraços mesuren entre 36.1 a 44.7 mm y les potes posteriors entre 9 a 11.5 mm.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

Aquesta espècie es característica del sud d'Europa. Es pot trobar des de Portugal fins a l'oest d'Europa. La seva distribució inclou la regió del Caucas, Síria, Iraq, Turquia, Palestina, Líban, Oman, Tadjikistan i Uzbekistan.


Hàbitat

Es pot trobar en diferents habitats que van des del nivell del mar fins als 1800 m. Generalment es troba en ambients forestals i habitats amb vegetació baixa com matollars.


Alimentació

La seva dieta es troba restringida a aranyes i mosques que poden caçar directament sobre les fulles.


Cria

Les colònies de maternitat poden arribar a ser de 500 femelles, a vegades amb la presència d'altres espècies. Aquestes colònies de maternitat gairebé sempre estan localitzades en coves o edificis abandonats. Les femelles acostumen a tenir una cria per any, que neix generalment des de juny fins a mitjans de juliol.


Ecolocalització

Els crits d'ecolocalització son molt similars als de les altres espècies del seu gènere. Presenta uns crits curts i modulats. Quasi sempre comencen a freqüències altes, 140 kHz, arribant fins als 38 kHz. La freqüència de màxima intensitat es reparteix entre els 40 i els 70 kHz. La duració d'aquests pols és d'1 a 3 ms.


Migració

No és una espècie classificada com a migradora de llarga distancia.


Estatus

D'acord amb la "IUCN Red List", Myotis emarginatus està classificat com Least Concern (no amenaçada). Està protegida per lleis nacionals de diversos països, així com l'Acord d'Eurobats, la Convenció de Bern i la Directiva europea d'habitats i especies. Depenent de la seva distribució pot ser catalogada com a espècie rara o comú. Durant les últimes dècades el número d'individus ha anat disminuint però sembla que actualment la població s'està recuperant. Les principals amenaces d'aquesta espècie és el conjunt de molèsties ocasionats en els seus refugis.


Referències


Sonograma