Pipistrel·la nana

Pipistrellus pygmaeus Leach, 1825
Vespertilionidae

Molt abundant

Altres noms
CatalàPipistrel·la nana
CastellàMurciélago de Cabrera
AnglèsSoprano pipistrelle bat
Fancès-
BascPipistrelo mediterraneo
GallecMorcego común

Descripció

Ratpenat relativament petit amb longitud cap-cos entre 36 i 51 mm i cua entre 37 i 48 mm. Pelatge dorsal de color marró i el ventral de color marró clar o beix. Orelles petites i triangulars amb tragus arrodonit i musell curt. Envergadura alar que oscil·la entre 190 i 230 mm i avantbraç entre 27 i 33 mm. Poden pesar entre 4 i 7,5.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).


Distribució

La seva distribució inclou centre i sud d'Europa i està limitada al voltant del mar Mediterrani, Còrsega, Sardenya i Sicília. A l'oest d'Àsia i est d'Europa es pot trobar a Ucraïna, Xipre i a la regió del Caucas. L’abast de la seva distribució a Catalunya encara no està del tot clara però sembla presentar una àmplia repartició per tot el territori. Sembla, però, preferir les regions litorals. Estudis recents indiquen que el seus hàbitats preferits coincideixen amb punts d’aigua i àrees urbanes. Així doncs, podem considerar Pipistrellus pygmaeus com una espècie aquàtica i d'ambients antròpics.


Hàbitat

Aquesta espècie està plenament adaptada a ambients antropogènics, tot i que també es pot trobar en boscos, pastures, prats i molts altres hàbitats. Depenent de l'estació i de la latitud, la selecció d'hàbitat pot variar significativament. 


Alimentació

La dieta d'aquesta espècie està formada principalment per dípters i lepidòpters. De totes maneres també poden incloure a la seva dieta preses dels següents grups taxonòmics: Trichoptera, Hymenoptera, Planipennia, Sternorrhyncha, Coleoptera i Homoptera.


Cria

Les colònies de maternitat poden albergar fins a centenars d'individus i es poden trobar en caixes refugi, fissures d'arbres o edificis. Des d'abril fins a maig les femelles formen les colònies i les cries neixen des de maig fins al juny. Els juvenils comencen a volar a les 3 o 4 setmanes i abandonen la colònia després d'un mes i mig.


Ecolocalització

L'ecolocalització de Pipistrellus pygmaeus és típica dins del gènere Pipistrellus amb crits inicialment modulats que acaben amb components de freqüència quasi constant. La freqüència de màxima intensitat dels crits varia entre 50 i 60 kHz i duracions d'aproximadament 12 ms.


Migració

Es considera una espècie sedentària tot i que pot realitzar moviments migratoris de curta distància, entre les colònies de cria i d'hibernació.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List es considera Least Concern (sense preocupació). Es troba protegida per lleis nacionals, com l'acord de Eurobats, la Convenció de Berna i la Directiva Europea d'Hàbitats i Espècies. Es una espècie abundant al llarg de tota la seva distribució. Les seves amenaces principals inclouen animals domèstics, renovació d'edificis i destrucció de refugis.


Referències


Sonograma