Orellut de Gaisler

Plecotus gaisleri (Benda, Kiefer, Hanák & Veith, 2004)
Vespertilionidae

Dades deficients

Altres noms
CatalàOrellut de Gaisler
CastellàOrejudo de Gaisler
AnglèsGaisler's long-eared bat
FancèsOreillard de Gaisler
BascBelarrihandi Gaisleri
GallecOrelludo de gaisler

Descripció

Un orellut de mida mitjana, amb una longitud d'avantbraç de 36,9 a 42,4 mm, un tragus de 14,6 a 15,6 mm i un pes de 5 a 8 g. Té un color marró pàl·lid, amb una part ventral brillant de color groguenc. Les àrees de la pell també són de color marró pàl·lid. Els animals de la regió mediterrània són més foscos que els individus més clars del nord del Sàhara.

Molt semblant l'orellut canari (Plecotus teneriffae) i a l'orellut balcànic (Plecotus kolombatovici), només es poden distingir mitjançant genètica o pel crani.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).

Distribució

Una espècie del Nord d'Àfrica, es troba des de Marroc fins al nord-est de Líbia, des del límit nord del Sàhara fins a les costes de l'Atlàntic i la Mediterrània.


Refugis i cicle vital

S'han trobat petites colònies de cria a les entrades de coves. Individus solitaris es troben en esquerdes de roca, coves, cellers, runes i en escletxes d'edificis.

Durant el període de "swarming", els mascles formen grups d'aparellament en coves. Hiverna en coves.


Hàbitat i alimentació

Es troba en hàbitats de savana àrida dins de la seva àrea d'Àfrica del Nord, on està fortament influïda pels hàbitats mediterranis. Sovint al costat de cursos d'aigua i oasis, però també en zones semi-desèrtiques i desèrtiques. S'ha registrat fins a 2.600 metres sobre el nivell del mar a l'Alt Atles.

Les papallones nocturnes són la presa principal. La caça és similar a altres ratpenats orelluts, prop de la vegetació o a baixa alçada sobre el terra.


Ecolocalització

Els crits d'ecolocalització són similars a les d'altres espècies de ratpenats orelluts, és per això que es inclou en el grup fònic Plecotus sp. El primer harmònic comença a 43 kHz, baixant fins a al voltant de 22 kHz. Ambdós harmònics gairebé no es superposen.


Estatus

Com que l'espècie no ha estat avaluada a la Llista Vermella de la UICN, actualment no es coneixen amenaces específiques.