Ratpenat de ferradura mitjà

Rhinolophus mehelyi Matschie, 1901
Rhinolophidae

Escàs

Altres noms
CatalàRatpenat de ferradura mitjà
CastellàMurciélago mediano de herradura
AnglèsMehely's horseshoe bat
Fancès-
BascMehely ferra-saguzar
Gallec-

Descripció

Ratpenat de mida mitjana amb longitud cap-cos de 49 a 64 mm, envergadura alar de 300 a 340 mm i cua de 23 a 32 mm. El pelatge és clarament diferent dels altres rinolòfids d'Europa, amb una coloració vermellosa-ataronjada al dors, i ataronjada-beix al ventre. Les orelles i les membranes alars presenten una coloració marró gris com les altres espècies de Rhinolophus. La fulla nasal és punxeguda i lleugerament corbada. La mida i forma de la fulla nasals'utilitza per diferenciar-la de les altres espècies del mateix gènere. L'avantbraç oscil·la entre 47 i 55 mm. Les orelles són relativament llargues i mòbils, de 18 a 23 mm. Pot pesar entre 10 i 18 grams. 

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).

Distribució

La seva distribució està limitada a les regions Mediterrànies, amb unes poblacions aïllades. Es pot torbar a Àfrica (Marroc, Algèria, Tunísia i Egipte), Europa (sud de Portugal, Espanya, algunes localitats d'Itàlia, probablement França i als Balcans). Ocasionalment aquesta espècie es pot trobar a l'Àsia menor, Turquia, a la regió del Caucas, a Iran i Afganistan.


Hàbitat

Es trobar en molts hàbitats diferents des del nivell del mar fins als 2000 m d'altitud, tot i que es comú torbar-lo en matollars i boscos del Mediterrani a una altitud mitjana o baixa. Aquesta espècie no és comú en climes continentals o atlàntics.


Migració

Es considera una espècie no migradora.


Alimentació

La seva dieta inclou principalment arnes, tot i que es pot alimentar d'altres insectes.


Cria

Les colònies de maternitat estan formades des de poques desenes fins a 500 animals, normalment en refugis subterranis càlids. Les femelles pareixen des de juny fins el juliol. Els juvenils comencen a volar i a caçar després de 5 setmanes d'haver nascut.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List , aquesta espècie es considera Vulnerable (vulnerable). Està protegida per lleis nacionals, com l'acord de Eurobats, la Convenció de Berna i la Directiva Europea d'Hàbitats i Espècies. Les principals amenaces estan relacionades amb la pèrdua d'hàbitats i les molèsties als refugis.


Ecolocalització

Similar a les altres espècies de rinolòfids, la ecolocalització de R. mehelyi  presenta uns crits uniformes amb una freqüència de màxima intensitat al voltant dels 105 kHz. La duració dels seus crits pot variar entre 20 i 30 ms.


Sonograma